Michal Koudelka - zdoj BIS

Je dobře, že se český premiér Fiala v současné válečné situaci (ruská hybridní válka proti ČR) vydal do sídla BIS a podpořil její činnost. Posledním prezidentem, který BIS navštívil, byl před už před 24 lety Václav Havel. To je totiž samo o sobě dost vypovídající.

Nástupci Václava Havla (Klaus i Zeman) BIS neměli v lásce. Jestli to nebylo proto, že raději a často přičinlivě sloužili Putinovým zájmům. Společně například jezdili na konference na Rhodosu, které pořádala ruská tajná služba FSB! Nechali dekorovat a fotit s Putinovým vyznamenáním s carskou stužkou nebo jezdili na vojenské přehlídky do Moskvy. Proč to všechno dělali? (to se můžete dočíst například ve „fikci“ Mráz přichází z Hradu od Michal Viewegha nebo v knize Rudý Zeman od Jaroslava Kmenty).

K uvedenému ještě dlužno dodat dvě „drobnosti“. Andrej Babiš navštívil v roce 2019 jako první český premiér na pozvání amerického prezidenta Donalda Trumpa centrálu CIA. Byla to tehdy jistě důležitá návštěva, pokud uvážíme v jaké době se tak dělo. V době nejhorších a opakovaně proruských  postojů prezidenta Zemana – útoky na BIS, lži o Novičoku, Zemanův veřejný souhlas s ruskou anexi Krymu, i Zemanovu (ne)reakci k zjištěním policie a BIS o útoku ruské GRU v muničním skladu ve Vrběticích, manipulace se zprávami BIS atd. atd.

Doufejme tedy, že voliči tentokrát v přímé volbě prezidenta vyberou lepšího kandidáta, než byl mocichtivý a všehoschopný Zeman. Až nový prezident začne obhajovat zájmy České republiky (a ne jen ty svoje), a bude dodržovat prezidentský slib a Ústavu, jistě dojde i ke zlepšení zemanovské tragédie.

Další český prezident asi bude muset Michala Koudelku několikanásobně povýšit, aby kompenzoval naschvály Zemana (dělám si legraci, ale jen trochu). Michal Koudelka už měl být dávno povýšen na generála, jak několikrát navrhovala Babišova i Fialova vláda. Zasloužil si to, protože sloužil České republice, dodržoval slib příslušníka tajné služby, dodržoval zákony, nesnažil se udržet ve funkci podlézáním Zemanovi. Ten po něm mimo jiné nezákonně požadoval seznamy ruských špiónů, o kterých BIS ví. Dobře přitom věděl, že takové informace mu tajná služba poskytnout nemůže. Přesto nebo právě proto, to po BIS požadoval (jako nějaký prezident – čučkař). I veřejnosti bylo jasné, že to nejde, pokud celé bezprostřední okolí Miloše Zemana funguje bez předepsaných bezpečnostních prověrek.

Principiální postoje vedení BIS je potřeba ocenit politicky i mediálně.  A nedělat to naopak, jak pomocí soustavných manipulací (nepovyšováním některých generálů, soudců, profesorů) opakovaně a po deset let manipuloval proruský Zeman. S jeho neblahým dědictvím se postupně vyrovnáme jen tehdy, až nový prezident začne opět oceňovat (a povyšovat) ty, kteří si to skutečně zaslouží a ne odslouží. V silových rezortech a tajných službách platí takové principy povyšování a veřejné ocenění dobře odvedené práce dvojnásobně.


25.10.2022 (Hlídací Pes)  Zeman a Klaus, šílená dvojčata polistopadové politiky. A hradní dárek na rozloučenou

23.10.2022 (Respekt)    Uzavřenost je minulost

20.10.2022 (ČTK)  Zeman jmenoval necelou padesátku nových soudců, dva jmenovat odmítl

20.4.2021  (ČT 24)  Vláda znovu navrhuje Koudelku do generálské hodnosti. Zeman ho odmítl už šestkrát

27.10.2022 (Forum24)   Škody napáchané Zemanem nepůjde napravit už nikdy

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika